Blog

De kracht van de media

De afgelopen week verschijnen in diverse media berichten met koppen als: ‘Ex-bestuur Inholland graaide’ en ‘Negen ton ongeoorloofde declaraties Inholland’. Je zult maar tot het ex-bestuur van Inholland behoren, dan mag je aan vrienden en bekenden uitleggen dat jij niet graaide of in een enkel geval ‘wel graaide’.

Dit geeft nog eens aan dat de berichtgeving in het algemeen en rond het hoger onderwijs en zijn kwaliteit in het bijzonder toch wel uiterst ongenuanceerd en soms ook zeer beschadigend is.

Wie hebben er allemaal belang bij dit soort berichtgeving? Uitgevers van dag- en weekbladen (het verkoopt lekker), politici (je kunt er zo lekker stevige maatregelen tegenover stellen zonder zelf verstandig beleid te maken), inspecteurs (het blijkt dat we echt nodig zijn)?Géén idee wie werkelijk menen bij dit soort berichtgeving belang te hebben. Een paar dingen zijn zeker: bestuurders die ‘niet graaiden’ hebben er geen belang bij, huidige leidinggevenden op de hogeschool hebben er géén belang bij, studenten hebben er geen belang bij en de samenleving als afnemend veld heeft er ook geen belang bij. Zij allen hebben belang bij een kwalitatief goed hoger onderwijs, met capabele bestuurders, met een toezichthoudend systeem dat regelmatig kwalitatief oordeelt en vakkundig bij helpt sturen en met een politiek die betrouwbaar beleid ontwikkelt en de uitvoering controleert.

Wat wel opvalt in deze is dat degenen die op dit moment zo nadrukkelijk van zich laten horen in de media allemaal, niet één gremium uitgezonderd, allemaal hebben toegekeken hoe het zover is gekomen met de excessen in het hoger onderwijs zonder een hand uit te steken.