Blog

De hybride audit: het beste van twee werelden

De huidige omstandigheden vragen om flexibiliteit. Ze doen ons ontdekken dat online vergaderen zo verkeerd nog niet is. Waarom zouden we daar tijdens audits, ook in de toekomst, ons voordeel niet mee doen? De hybride audit, deels offline en deels online, combineert het beste van twee werelden.

De huidige omstandigheden vragen om flexibiliteit. Ze doen ons ontdekken dat online vergaderen zo verkeerd nog niet is. Waarom zouden we daar tijdens audits, ook in de toekomst, ons voordeel niet mee doen? De hybride audit, deels offline en deels online, rijst op.

U kent vast het gezegde ‘onder druk wordt alles vloeibaar’. En dat blijkt. Waar het voorheen nagenoeg ondenkbaar was om tijdens een audit iemand op afstand deel te laten nemen – slechte verbinding, non-verbaal gedrag niet zichtbaar, interactie lastig – voeren we nu volledige audits online uit. En wat blijkt? Dat gaat zo verkeerd nog niet. Het vergt wel wat extra discipline en concentratie van alle deelnemers en de voorzitter moet de boel goed strak houden, maar dan gaat het toch eigenlijk best goed. Wie had dat een half jaar geleden gedacht? Ik niet.

Een audit op locatie zal altijd de voorkeur houden boven een volledig digitale audit. Want het proeven van de sfeer, het zien van ieders non-verbale communicatie, het kunnen maken van een grapje, het organiseren van een rondleiding en het bezoeken van lessituaties, gaan nu eenmaal eenvoudiger als je fysiek bij elkaar bent. Maar een gedeeltelijk online auditprogramma brengt ook diverse voordelen met zich mee.

Denk bijvoorbeeld eens aan de gesprekken met deeltijdstudenten, alumni en werkveldvertegenwoordigers. Deze auditees moeten nu vaak een ochtend of een middag vrij nemen van hun werk, om aanwezig te kunnen zijn bij een audit. Door het gesprek met hen online te organiseren valt hun reistijd, en daarmee een aanzienlijk deel van hun ‘tijdsinvestering’, weg. Ditzelfde geldt voor een student die op stage is, en die samen met zijn bedrijfsbegeleider kan ‘aanschuiven’ vanaf zijn werkplek.

Ook de terugkoppeling kan heel goed online plaatsvinden. Dit betekent dat niet iedereen op de hogeschool hoeft te wachten totdat aan het eind van het locatiebezoek de terugkoppeling plaatsvindt. Nee, je kunt op het geplande tijdstip inloggen waar je wilt en op afstand meeluisteren naar de terugkoppeling. Handig toch?

En, last but not least, het ontwikkelgesprek. Het gebeurt nu met regelmaat dat een auditor voor een gesprek van anderhalf uur, twee uur heen en twee uur terug moet reizen. Dat wordt verleden tijd wanneer het ontwikkelgesprek via Teams of Zoom plaatsvindt.  

Wat ons betreft zijn dit zeker opties die het overwegen waard zijn. Een volledig digitale audit is (nog) niet ons ideaalbeeld, maar een hybride auditvorm heeft zeker een aantal voordelen.