Nieuws

Odin Dekkers versterkt Hobéon

Sinds half oktober hebben wij met Odin Dekkers een nieuwe senior adviseur in huis met een rijke ervaring in het wetenschappelijk onderwijs. In een kort interview stelt Odin zichzelf voor en geeft hij antwoord op de vraag waarom hij voor Hobéon heeft gekozen en op welke uitdagingen hij zich de komende tijd gaat richten. 

Odin, wil je je even voorstellen?

Graag! Ik ben op 15 oktober jl. bij Hobéon begonnen als senior adviseur. Daarvoor was ik twee jaar directeur van Qanu (Quality Assurance Netherlands Universities), na een periode van bijna twintig mooie jaren als hoogleraar Engelse Letterkunde aan de Radboud Universiteit. Tijdens mijn hoogleraarschap ben ik mij steeds meer gaan toeleggen op bestuur en beleid. Zo ben ik o.a. zes jaar directeur onderwijs van de Faculteit der Letteren geweest. Geen makkelijke klus, want de Letteren staan altijd onder druk, maar wel één die ik met veel plezier heb gedaan. Ik heb altijd geprobeerd mij in de zetten voor de kwaliteit van onderwijs, en ik ben er heel blij mee dat de waardering voor goed onderwijs binnen de universiteiten de laatste jaren sterk is toegenomen.

Waarom Hobéon?

In de afgelopen jaren heb ik Hobéon leren kennen als een organisatie die zowel beschikt over een brede blik op het onderwijs, van PO tot WO, als in staat is de diepte in te gaan. De collega’s zijn enorm betrokken en gedreven. Ik ben onder de indruk geraakt van hun vermogen om complexe problemen te kunnen ontrafelen in heel verschillende contexten. Daarnaast heeft Hobéon een schat aan ervaring op het gebied van visitaties en accreditaties. Daarbij leggen ze het accent sterk op ontwikkeling en dat is een aanpak die mij erg aanspreekt. Met mijn ervaring binnen de universitaire wereld en met het kwaliteitszorgstelsel denk ik een nuttige toevoeging te kunnen leveren aan alle expertise die er al is.

Op welke uitdagingen ga je je richten?

Binnen het hoger onderwijs is Hobéon bekender binnen het HBO dan het WO. Daar mag wat mij betreft verandering in komen. Hobéon verzorgt al jaren met veel succes trainingen binnen het WO en deinst niet terug voor ingewikkelde adviesvragen, bijvoorbeeld op het gebied van governance. Ik denk dat er veel instellingen, faculteiten en opleidingen zijn die de inzet van Hobéon goed kunnen gebruiken, dus daar wil ik mij sterk voor maken. Verder denk ik dat er in het WO nu behoefte is aan een evaluatiebureau dat de kennis, ervaring en – niet in de laatste plaats – omvang en stabiliteit heeft om grote clustervisitaties aan te kunnen. We weten nog niet precies waar het met de plannen voor instellingsaccreditatie naartoe gaat, maar in ieder geval gaat invoering nog een tijd op zich laten wachten. Intussen moet er veel gebeuren, en daar is Hobéon uitstekend voor toegerust. Dat gaan we laten zien, en mijn missie is geslaagd als Hobéon straks een echt ‘huis voor het onderwijs’ is, waarin ook het WO zich helemaal thuis voelt.