Taxateur, makelaar, veilinghouder

Taxateur / Makelaar / Veilinghouder Roerende Zaken

Met een certificaat van Hobéon laat u als taxateur, makelaar of veilinghouder roerende zaken zien dat u uw vak verstaat. U kunt zich hiermee inschrijven bij het register van de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders; de plek waar uw klanten zoeken naar professionals in de sector. Zo bent u gemakkelijk te vinden. Hobéon certificeert al ruim 15 jaar taxateurs, makelaars en veilinghouders.

Informatie aanvragen

PE-punten behaald? mijnsko.hobeon.nl houdt ze bij in uw dossier.

Omschrijving

Voor het beroep taxateur, makelaar of veilinghouder roerende zaken bestaat geen opleiding. Om uw vakbekwaamheid zichtbaar te maken heeft de branchevereniging Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders (TMV) samen met Hobéon een certificeringsregeling (het schema roerende zaken, kortweg SRZ) in het leven geroepen. Na het behalen van het certificaat wordt u opgenomen in het register van Hobéon SKO (zie onderaan deze pagina). Tevens kunt u lid worden van een branchevereniging, zoals de Federatie TMV. Daar wordt u opgenomen in het (branche)register van taxateurs, makelaars en veilinghouders, zodat u te vinden bent voor potentiële klanten.

Om in aanmerking te komen voor certificering, moet u eerst een diploma vakbekwaamheid behalen. Voor het examen kunt u terecht bij TMV of een andere instantie. Kiest u voor een andere instantie dan TMV, dan zal Hobéon de exameneisen van die instantie toetsen voor we het diploma kunnen accepteren. Is uw diploma vakbekwaamheid ouder dan twee jaar, dan moet u ook één of meer taxatierapporten of veilingcatalogi aanleveren. Een onafhankelijke deskundige commissie toetst deze documenten aan gestelde kwaliteitseisen. Vanaf het moment dat u bent gecertificeerd dient u punten te verdienen in het kader van Permanente Educatie (PE). Dat kan op allerlei manieren. Zie ook de kopjes Hercertificatie en Mijnsko.hobeon.nl hieronder.

PE-punten kunt u bijhouden via mijnsko.hobeon.nl.

Certificatie-eisen

Het proces van eerste certificatie (initiële certificering) start bij de aanvraag van de kandidaat. Klik op de rode button 'Informatie aanvragen'. Op basis van uw aanvraag krijgt u per e-mail een aanmeldformulier en een certificatieovereenkomst toegezonden.

Hercertificatie

Zodra de periode voor hercertificering voor u is aangebroken ontvangt u van ons per e-mail een kennisgeving. Hierin wordt vermeld dat uw certificaat binnenkort komt te vervallen en wat u kunt doen om hercertificering aan te vragen. De verantwoordelijkheid voor het tijdig aanvragen van hercertificatie berust bij de certificaathouder.

Als ondersteuning zendt Hobéon SKO u uiterlijk vier maanden voor het verlopen van het certificaat de kennisgeving. Bij deze e-mail wordt het aanmeldformulier en de certificatieovereenkomst alvast bijgevoegd. Wanneer u deze, samen met de overige benodigde bewijsstukken, per e-mail of per post aan ons terug stuurt, wordt uw aanvraag voor hercertificatie in behandeling genomen.

Mijnsko.hobeon.nl

Uw certificaat is 5 jaar geldig. Gedurende deze vijf jaar houdt u door middel van Permanente Educatie (PE-punten) uw vakbekwaamheid bij. Deze PE-punten zijn nodig om te kunnen hercertificeren.

U vult uw PE-punten in via mijnsko.hobeon.nl. Inloggen doet u met uw verkregen gebruikersnaam en wachtwoord. Mocht u uw wachtwoord vergeten zijn, dan kunt u deze opnieuw aanvragen door op mijnsko.nl op het sleuteltje naast ‘gebruikersnaam’ te klikken.
Wanneer u hulp nodig heeft bij het inloggen op Mijnsko of bij het opvoeren van uw PE-punten kunt u de handleiding PE-puntensysteem raadplegen (zie downloads).

Downloads

Tarieven

De tarieven die Hobéon SKO in rekening brengt zijn gebaseerd op de tarieven zoals die gelden op de datum van de betreffende aanvraag. Bij het annuleren van een aanmelding of aanvraag vindt geen restitutie plaats van verschuldigde vergoedingen.

Onderstaande tarieven zijn exclusief BTW.

Tarieven per 1 januari 2024 
 Initiële certificering€ 732,-
 Hercertificering€ 665,-

Actueel

Op dit moment is er geen belangrijke aanvullende informatie over SRZ beschikbaar.

Vergaderdata certificatiecommissie

De certificatiecommissie toetst of kandidaten voldoen aan de vereisten voor certificatie. In 2024 komen de commissies bijeen op de volgende data:

 • Certificatiecommissie SRZ sectie Motorvoertuigen
  data volgen
 • Certificatiecommissie SRZ, sectie Goud, Zilver en Juwelen
  21 oktober 2024
 • Certificatiecommissie SRZ, sectie Kunst, Antiek & inboedelgoederen 
  25 september 2024
 • Certificatiecommissie SRZ, sectie Machinerieën en Bedrijfsinventarissen
  27 augustus 2024

Links

Federatie TMV
i. www.federatie-tmv.nl

Meer informatie

Certificatiecoördinator SRZ
dhr. M. (Matthijs) Bos
t. (070) 30 66 850
e. matthijs.bos@hobeon.com
 

Informatie aanvragen

U kunt informatie aanvragen via onderstaand online contactformulier. Geeft u daarbij aan over welk certificatieschema u informatie wenst te ontvangen Taxateur, Makelaar of Veilinghouder roerende zaken. Wij sturen u dan de informatie toe naar het door u opgegeven adres.

Informatie aanvragen

Register Taxateur / Makelaar / Veilinghouder Roerende Zaken

Wilt u bekijken of iemand is opgenomen in het register, vult u dan (een deel van) de naam van de betreffende persoon in in onderstaande zoekbalk. U dient minimaal drie letters van de achternaam in te voeren. 

0 resultaat
Last mutation: 19-07-2024