Windmolenmakerij Saendijck erkend volgens BRL ‘De Erkende Molenmaker 2012’

3 jaar geleden

Het auditteam van Hobéon (bestaande uit de vakinhoudelijk auditor T. (Joop) Heijdra en lead-auditor M. (Miranda) Maring) heeft een uitgebreid onderzoek uitgevoerd. Daarin is het bedrijf beoordeeld op de kwaliteit waarmee het restaureert en de wijze waarop deze kwaliteit is geborgd in haar bedrijfsvoering.

Tijdens de audit werden twee werken bezocht: Molen ‘De Bonte Hen’ en Molen ‘Het Jonge Schaap’ beide gelegen aan de Zaanse Schans. ‘De Bonte hen’ is een achtkante oliemolen waar onder andere funderingsherstel plaats heeft gevonden. Dit werk behelsde tevens het rechtzetten van de hele molen. Het auditteam was getuige van de werkzaamheden die daarop volgen, namelijk het gaande werk weer aanpassen aan de rechtstand. Molen ‘Het Jonge Schaap’ is een in 2007 door Saendijck geheel nieuw opgetrokken zeskante bovenkruier houtzaagmolen.

Windmolenmakerij Saendijck is gevestigd in de aan de Zaan gelegen, oliemolen ‘De Ooievaar’ en de erbij horende schuur, waar de werkplaats en het kantoor gevestigd zijn.

Het auditteam stelde vast dat het werk van kwalitatief hoogstaand niveau was. Het bedrijf beheerst het ambacht van het molenmaken tot in de finesse. Bijzonder is dat Saendijck ook grote werken op locatie uitvoert. Er wordt door het bedrijf met veel vakkennis en kennis van de traditie gewerkt. Bij de afwegingen van de ingrepen vindt het bedrijf de balans tussen wat nodig is vanuit technisch- en gebruiksniveau en wat te verantwoorden is vanuit restauratie-ethisch niveau.  Windmolenmakerij Saendijck is het zesde bedrijf dat erkend is volgens de BRL ‘De Erkende Molenmaker 2012’.

 

 

 

 

 

Bekijk alle nieuwsberichten