Toekomstbestendig beroepsonderwijs en extern toezicht

1 jaar geleden

De toekomst: ruim baan voor pluriformiteit en expirimenten

“Vrijwel alle instellingen hebben gaandeweg meerdere stakeholders te bedienen.” zo stellen Fred de Bruijn en Pieter Huisman van Hobéon in het interview in ScienceGuide; Ander extern toezicht beroepsonderwijs. Zij baseren zich hierbij op hun ervaring in hun adviespraktijk. Mede op basis van gesprekken met bestuurders uit mbo en hbo werkten zij hun visie op toekomstbestendige governance uit in de themanotitie¹ Opleiden, vernieuwen, verantwoorden, Toekomstbestendig beroepsonderwijs en extern toezicht.  Daarin stellen ze dat er weliswaar genoeg experimenteerruimte is voor het toezicht, maar dat er een ‘cascade van angst’ in organisaties ingebakken zit. “Er is ‘angst’ voor extern toezicht, die intern doorwerkt – en niet zelden ook nog eens wordt uitvergroot! – tot op de werkvloer. Angst om afgerekend te worden.” 

Hobéon Special 

Meer over toekomstbestendig onderwijs leest u in onze Hobéon Special "De opleider van de toekomst - de toekomst van de opleider?". In deze Special, die in april 2017 verscheen, reflecteren wij met spelers uit middelbaar en hoger onderwijs op de vraag: Wie zijn de opleiders van de toekomst en hoe ziet de toekomst van opleiders eruit? Wilt u de Hobéon Special in uw mailbox ontvangen, dan kunt u deze opvragen.


 ¹De themanotitie Opleiden, vernieuwen, verantwoorden, Toekomstbestendig beroepsonderwijs en extern toezicht is onderdeel van de verkenning die in 2016-2017 is uitgevoerd door het Forum Beroepsonderwijs. Het forum was een coalitie van meerdere bestuurders en organisaties gericht op ontwikkeling van een agenda en politiek draagvlak voor een toekomstbestendig beroepsonderwijs, Hobéon was een van de initiatiefnemers.

Bekijk alle nieuwsberichten