Hobéon Special 'De opleider van de toekomst – de toekomst van de opleider'

1 jaar geleden

 Eén ding staat wel vast: onderwijsinstellingen opereren in een sterk veranderende arbeidsmarkt. Die arbeidsmarkt stelt hen voor een aantal uitdagingen. Beroepen en loopbaanpaden veranderen sterk en er komen steeds meer nieuwe actoren en coalities op het gebied van leren & ontwikkelen bij. Ook ICT speelt een belangrijke rol als aanjager van vernieuwingen in de beroepsstructuur en in opleidingen. De opleider (mbo/hbo/wo) heeft al met al minder dan ooit een monopolie, zou voorzichtig geconcludeerd kunnen worden. Zij moet zoeken naar een nieuwe rolopvatting, waarschijnlijk samen met anderen. Welke bagage geven we studenten mee? Hoe richten we leertrajecten in? Hoe organiseren we ons intern en extern? Waarop en hoe verantwoorden we ons, en naar wie?

Fundamentele vragen waarop van opleiders gepaste antwoorden worden verwacht, ondanks alle onzekerheden van de toekomst. Lastig misschien. In ieder geval uitdagend! Op ongeveer vergelijkbare wijze stapte Hobéon 25 jaar geleden een onzekere toekomst in; 25 jaar geleden startte het zijn adviespraktijk in het onderwijs. In die 25 jaar is het beroepsonderwijs sterk veranderd. Bij dit zilveren jubileum blikken we niet zozeer terug, maar kijken we graag vooruit. Om u én onszelf te laten inspireren door opvattingen van relaties uit onze adviespraktijk. Wij organiseerden ronde tafels met een bont gezelschap van studenten, managers en bestuurders, om samen met hen de gevolgen van deze ontwikkelingen voor opleiders te verkennen.

Wilt u de Hobéon Special ontvangen? Dat kan, vul uw naw-gegevens in en wij sturen de Hobéon Special kosteloos naar u toe.

Bekijk alle nieuwsberichten