Studentenwelzijn als onderscheidend kenmerk

1 jaar geleden — Advisering, Hoger Onderwijs, MBO, Kwaliteit & Ontwikkeling, Studiekeuze, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Bob Schakenbos In een eerder blog schreven we al over de toenemende aandacht voor studentenwelzijn. Ook afgelopen periode was het weer volop in het nieuws naar aanleiding van het grote aantal nieuwe leden dat studentenverenigingen dit jaar mogen verwelkomen. Hieruit blijkt de behoefte van studenten aan sociaal contact, zo menen de studentenverenigingen. En ook tijdens de jaaropeningen van hogescholen hebben de bestuurders aandacht voor studentenwelzijn. Het komt steeds hoger op de bestuurlijke agenda te staan. Maar hoeveel kun, wil en moet je als hogeschool aan studentenwelzijn doen? Welke rol pakken de studenten zelf? En merken zij dat alle inspanningen van zowel de hogeschool als van zichzelf, hun welzijn daadwerkelijk verbeteren?

Lees blogbericht

Assessments moeten meer dan ooit ontwikkelingsgericht zijn

3 jaar geleden — Certificering, Arbeidsmarkt & Ketenregie, Leven lang leren, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Fred de Bruijn De werkloosheid daalt en bedroeg in juni 2018 volgens hetzelfde CBS nog maar 3,9%. Het CPB voorspelde eind vorig jaar al dat die daling zich nog zal voortzetten. We naderen daarmee gaandeweg de bodem van het arbeidsreservoir. Het is inmiddels in meerdere sectoren, zoals de IT, niet ongebruikelijk dat niet het individu solliciteert bij een potentiële werkgever, maar dat de werkgever 'solliciteert' bij de potentiële medewerker. In deze omgekeerde situatie krijgen ook ontwikkelassessments een steeds grotere betekenis. Wij vinden altijd al dat assessments, naast het huidige dominante summatieve karakter, ook ontwikkelingsgericht moeten zijn. Dat pleidooi houden we nu meer dan ooit.

Lees blogbericht

Hoe kom je nu eigenlijk tot een keurmerk? Een kijkje achter de schermen bij de ontwikkeling van het keurmerk ONA

3 jaar geleden — Advisering, Certificering, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Inge Otto Heeft u, of uw organisatie/sector, wel eens overwogen om een keurmerk te ontwikkelen? Wat komt daar eigenlijk bij kijken? Wij besloten het één van onze adviseurs, Ellen Andela te vragen. Wat zijn haar ervaringen hiermee? Andela was samen met collega Hans Stoltenborg lid van het ontwikkelteam dat het ONA-keurmerk ontwikkelde. Zij geeft ons een kijkje achter de schermen in de opbouw en het (tijds)verloop van het traject  de valkuilen en de succesfactoren waarmee haar ontwikkelteam te maken had. 

Lees blogbericht

Zicht op Kwaliteit van Excellentie

7 jaar geleden — Excellentie, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Ruud van der Herberg Excellentie is ‘hot’. Politici struikelen over elkaar om excellentie-initiatieven in primair, voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs te promoten. Met de minister en de staatssecretaris voorop. In het ‘afbouw-jaar’ van het Sirius programma worden veel activiteiten georganiseerd om excellentie c.q. honoursprogramma’s te verduurzamen of meer profiel te geven. Denk aan de Dag van de Excellentie op 20 juni a.s. in Den Haag, georganiseerd door Science Guide en Sirius, en de Summit Excellentie op 2 oktober a.s. te Amsterdam, georganiseerd door Sirius en Hogeschool van Amsterdam.

Lees blogbericht

Kwaliteit van Excellentie zichtbaar maken

8 jaar geleden — Excellentie, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Naast een grote accreditatieportefeuille in het hoger onderwijs is Hobéon ook actief in andere certificeringsschema’s. Zo heeft Hobéon een aantal persoonscertificeringsschema’s voor bijvoorbeeld risicorijke beroepen die deels vallen onder de Raad voor Accreditatie. Ook in het onderwijs neemt de behoefte aan persoonscertificering toe. Denk daarbij aan examinatoren, assessoren en interne auditoren in het onderwijs.

Lees blogbericht

De kwaliteit van docenten borgen

9 jaar geleden — Advisering, Hoger Onderwijs, Certificering, MBO, Kwaliteit & Ontwikkeling, Leven lang leren, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Fred de Bruijn Nog niet zo lang geleden was het vanzelfsprekend dat een docent een ‘alleskunner’ was. Lesgeven, groepen begeleiden, afstudeerders beoordelen, toetsen ontwikkelen en ga zo maar door. Maar die vanzelfsprekendheid wordt minder, want het docentschap stelt steeds hogere eisen aan professionals.

Lees blogbericht

Erkenning voor internationalisering onderwijs

10 jaar geleden — Hoger Onderwijs, Certificering, Kwaliteit & Ontwikkeling, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Wienke Blomen Nederlandse hoger onderwijsinstellingen kunnen een opleiding laten toetsen op  “bijzondere kenmerken’’ en “bijzondere kwaliteit”.  Met deze kenmerken kunnen instellingen zich profileren. Hobéon beoordeelt met enige regelmaat opleidingen op deze bijzondere (kwaliteits)kenmerken.

Lees blogbericht

Keurmerk voor opleidingsscholen

12 jaar geleden — Hoger Onderwijs, Hobéon Keurmerk voor Kwaliteit

Frank Hendriks Staatssecretaris van Bijsterveld wil opleiden in de school structureel verankeren in het onderwijsstelsel. Studenten, opleiders, schoolopleiders, schoolbesturen en leraren zijn volgens haar allemaal enthousiast over zogenaamde opleidingsscholen, vanwege de kwaliteit en de aantrekkelijkheid voor studenten.

Lees blogbericht