Toekomstige studenten stemmen VVD of PvdA; PVV vooral populair bij aspirant hbo'ers

Hans Stoltenborg

11 jaar geleden

Stemkeuze versus opleidingsniveau

Het is opvallend dat ruim 1 op de 10 scholieren die een opleiding op hbo-niveau wil gaan volgen (Ad of bachelor) op de PVV zou stemmen, terwijl dit voor toekomstige wo-bachelors voor slechts 1 op de 25 scholieren geldt. Daarentegen stemmen meer toekomstige wo-ers op D’66 (ruim 1 op de 6), terwijl slechts 1 op de 10 toekomstige hbo-ers op deze partij zou stemmen. Het CDA kan echter rekenen op een bijna gelijke belangstelling van beide doelgroepen (9 respectievelijk 8 procent).

Stemkeuze versus afkomst

Het aantal allochtone scholieren dat voor de VVD kiest ligt met 10 procent een stuk lager dan het aantal autochtone scholieren dat op de VVD zal stemmen (21 procent). Deze allochtone scholieren kiezen vooral voor de PvdA; bijna een derde van hen zou op deze partij stemmen. Het percentage autochtone scholieren dat voor de PvdA kiest, ligt met 12 procent een stuk lager.

Stemkeuze versus geslacht

Er zijn meer jongens die voor de VVD kiezen (23 procent) dan meisjes (16 procent). Daarentegen kiezen meisjes vaker voor de PvdA (16 procent) dan jongens (13 procent). Ook hier geldt dat het CDA op een bijna gelijke belangstelling van zowel jongens als meisjes kan rekenen (9 respectievelijk 8 procent).

Nationaal Studiekeuze Onderzoek (NSKO)

Deze resultaten maken deel uit van het Nationaal Studiekeuze Onderzoek 2010.  De resultaten van het NSKO worden eind juni 2010 gepresenteerd en zijn gratis op te vragen bij Markteffect.

NSKO is een samenwerkingsverband tussen Markeffect en Hobéon Groep. NSKO voert een onderzoek uit naar de studiekeuze van scholieren in heel Nederland. Leerlingen van middelbare scholen en mbo opleidingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan dit onderzoek. Het NSKO onderzoekt hoe toekomstige studenten hun studiekeuze maken zodat het onderwijs nog beter op hun wensen zal kunnen aansluiten.

Voor meer informatie

Voor meer informatie over het Nationaal Studiekeuze Onderzoek kunt u contact opnemen met Hans Stoltenborg via (070) 30 66 800 of g.stoltenborg@hobeon.nl.  

Bekijk alle blogberichten